NROI
Regelfortolkning
Skrevet af Per Bressendorff   
Onsdag, 25. april 2012 20:14
Der er kommet en mængde ændringer i det nye regelsæt (IPSC handgun competion rules January 2012). En af de, der har medført en del diskussion er regel 2.2.1.5 omhandlende "shortcut". De nærmere omstændigheder og fortolkning er beskrevet her.

Regelen er i sin fulde ordlyd:

2.2.1.5 If a COF has a passageway visibly delineated by fault lines and/or a clearly demarcated shooting
area, any competitor who takes a shortcut outside the passageway and/or shooting area will incur
one procedural penalty for each shot fired after beginning the shortcut.

Specielt fortolkningen af "shortcut" kan give anledning til misforståelse. For at forstå det nærmere skal man se på historien bag behovet for den nye regel.

For adskillige år siden havde vi en stage til Rooster Mountain, der hed Malibu Harbour. Ideen var, at der var en række bådebroer rundt i havnen, med diverse broer etc. og at man kunne vælge forskellige veje ad disse broer, afhængig af om man ville skyde på større afstand og spare tid, eller løbe tættere på og have bedre sigte. Hvad banedesignere (=mig) ikke have tænkt på, var at man ikke kunne tvinge folk til at løbe via bådebroerne. Der var intet i reglerne, der forhindrede folk i at lege Jesus og gå på vandet fra den ene bro til den anden. Det ødelagde ligesom ideen, og vi endte med at få en accept på at kunne briefe os ud af det i dette ene tilfælde. Men diskussionen gik på de bonede gulve, om hvordan man kunne forhindre dette i fremtiden. Begrebet "intransversible areas" (områder der ikke kunne krydses) blev livligt diskuteret. Efter mange år, og sikkert også andre eksempler, blev man altså enige om at kunne lave "passageways", der skulle følges.

Nedenstående viser et eksempel på en sådan passageway.

shortcut_400

En skytte skal følge området markeret af faultlines. Skytte må, som de grønne fødder viser, gerne lave et shortcut, så længe han ikke, som med de røde fødder, sætter foden ned udenfor "passageway". Logikken i dette er at man godt kan springe over et hjørne mellem bådebroer, men hvis man sætter en fod ned udenfor, så ryger man i vandet.

Shortcut skal altså forstås som situationer hvor man vil være røget i vandet, og ikke kun at man lige har skåret et hjørne af.

Umiddelbart lyder straffen på en procedurefejl pr. efterfølgende skud (efter shortcut er påbegyndt) hård, men man skal jo huske på, at man faktisk er druknet på det tidspunkt (eller spist af hajer, krokodiller eller piranafisk).

Det er muligt at denne forståelse for baggrunden ikke er til stede alle steder og måske især ikke i udlandet. Så har I nu forklaringen og kan "belære" de andre om baggrunden. Hvor disse situationer kan forekomme er det vigtigt at vi i briefingen forklarer, at det er sådan "shortcut" skal forstås.

Senest opdateret: Onsdag, 25. april 2012 20:46
 
RocketTheme Joomla Templates